Berhan Ahmadi

Palkattoman työn käyttö lisääntyy ennennäkemättömän paljon!

  • Palkattoman työn käyttö lisääntyy ennennäkemättömän paljon!

Vanhan sanonnan mukaan jokainen sukupolvi kirjoittaa historian uudelleen. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikesta vanhasta luovutaan. Sanonta tarkoittaa pikemminkin sitä, että perinteisten asioiden ohessa etsitään uusia hyviä muutoksia, jotka ovat oikeudenmukaisia ja kokonaisuus palvelee kaikkia, ei pelkästään rikkaita tai köyhiä.  

Työelämä on muuttunut niistä ajoista, jolloin SDP aikoinaan taisteli 8 tuntisen työpäivän saamiseksi maahamme.  Nyt kuitenkin digitalisaation myötä työelämäkin uudistuu. Tänä päivänä ei välttämättä enää tarvitse tehdä 8 tuntista työpäivää.  Ruotsin malli on hyvä esimerkki siitä, miten lähtökohta on, että Ihmisten on tultava toimeen työstään saadulla palkalla. Sen sijaan Suomen hallitus tekee päinvastoin laatimalla mitä ihmeellisimpiä muutoksia työelämään ja uhkailee ammattiyhdistysliikkeitä.  Ammattiyhdistysliike on joustanut todella paljon yhteisen edun nimissä, jotta voimme saada yhdessä Suomen kuntoon. Mitä ne ovat saaneet Suomen hallitukselta vastineeksi? Sieltä on tullut pelkästään lisää leikkaus ja entistä rajumpia ehdotuksia.

Minua huolestuttaa suunnattomasti se mihin suuntaan Suomi on menossa. Palkattoman työn käyttö lisääntyy ennennäkemättömän paljon. Halutaanko työmarkkinat oikeasti viedä tälläiseksi? Miten käy tavallisille työtä tekeville ihmisille työmarkkinoilla? Miksi palkata enää ketään, kun voi käyttää palkatonta työntekijää eli orjatyöntekijöitä. 

Tälläkin hetkellä otsikoihin on nostettu se, että turvapaikanhakijat on saatava sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan nopeasti ja heidän pitää päästä töihin. Viisas kysyisikin millaisiin töihin? Ajan hengen mukaisesti turvapaikanhakijat pääsevät tietysti palkattomiin töihin. Joillain alueella Suomessa on tullut ilmi tapauksia, joissa yrittäjät ovat teettäneet töitä palkatta turvapaikanhakijoille. Onko tämä se kuva, minkä haluamme antaa suomalaisesta työelämästä? Onko tällainen paluu menneisiin orjatyön aikoihin se todellinen uudistus, johon hallitus on alistamassa kansalaiset?  Olen hyvin pettynyt ja myös surullinen siitä, että Suomen hallitus on viemässä työmarkkinat ajassa 100 vuotta taaksepäin, jolloin ihmiset pakotettiin töihin pelkällä ruokapalkalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat