Berhan Ahmadi

Omalla työllä toimeentulo?

  • Omalla työllä toimeentulo?

Vaatimukset palkkojen madaltamisesta ovat tuhoisia. Suomen talous on vientivetoinen, mutta vain kotimarkkinat pitävät sen tällä hetkellä pinnalla. Palkkojen madaltaminen romuttaisi kotimaisen kysynnän, talouden lopullisesti ja lopulta pohjoismaisen hyvinvoinnin.

Matalapalkkaisten alojen palkkojen alentaminen hyödyttää lähinnä asiantuntija- ja eritystehtävissä olevia, sekä omistajia. Ajatus palkkojen laskemisen takana on yksinkertaisesti se, että palkoista säästyvät rahat siirtyvät suoraan bonusten ja osinkojen muodossa toiseen taskuun.

Toinen fakta on myös se, että Austerity-politiikka ei toimi, raha ei valu rikkailta hyödyttämään kaikkia vaan itse asiassa kurjistaa suurinta osaa kansasta ja tekee valtionkassaan entistä isomman loven, koska työstä saatavat tulot eivät riitä ja ihmisten on käännyttävä entistä enemmän sosiaalipalveluiden puoleen. Tällöin valtion menot vaan lisääntyvät entisestään.

Monesti omalla työllään toimeentulo nuorille on nykyisin erittäin vaikea, koska ns. nollatuntisopimukset ei velvoita työnantajaa antamaan edes yhtä tuntia töitä kuukaudessa. Luonnollisesti palkkaakaan ei silloin tarvitse maksaa. Nuoret työnhakijat etsivät luonnollisesti kattavasti töitä, mutta valitettava fakta on se, että saadut työpaikat ovat suurimmaksi osaksi nollatuntisopimuksia.

Tämä ongelma ei ole pelkästään nuorten. Se riivaa koko työmarkkinoita. Nuorten olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeätä saada reilua kohtelua työelämässä. Nuorten siirtyminen työelämään on hyvin tärkeä vaihe ylipäätään elämässä. Se määrittelee pitkälti ihmisen tulevaisuuden. Nuortenkin tulee saada oikeudenmukaista kohtelua palkkauksen suhteen jo tässä vaiheessa niin, että työn tekeminen olisi kannattava.

Tänä päivänä työntekijöiden asemaa on yhteiskunnassa koko ajan heikennetty ja tämä on yksinkertaisesti väärin. On todella surullista, että heikoimmassa asemassa olevia kuritetaan kerta toisensa jälkeen. Nyt on toimittava oikeudenmukaisesti, jotta työnteko olisi kaikille kannattava!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Paras ratkaisu kuvaamaasi ongelmaan on työsopimusten yleissitovuuden poisto.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Toivottavasti sinulle maksetaan tälläisten mielipiteiden kirjoittamisesta...

Vai omasta yrittäjätaustastasiko johtuen näin ajattelet? Siinä tulee kuule paikallisille pienyrityksillekin nopeasti kovat paikat, jos työsopimusten yleissitovuus poistetaan tässä valtiossa. Pyydän, ajattele vähän pidemmälle kuin yhden vuoden päähän.

Juuso Hämäläinen

Juuri päinvastoin. Nuoriso ei oikein ymmärrä miten talouselämä toimii.

Hyvä työllisyys on tasan tarkalleen seuraus yleisesti hyvästä ostovoimasta eli oikeudenmukaisesta tulonjaosta. Markkinavoimat eivät koskaan aja tasaisempaan tulonjakoon vaan juuri päinvastoin.

Pitää ymmärtää jokaisen, että harvojen vaurastuminen vähentää kysyntää ja kulutusta ja siten myös tarvetta työllistää. Miljonääri, joka tuplaa varansa, ei tuplaa tavaroiden ostoaan. Jos tulot jakaantuvat tasaisemmin niin kysyntä pysyy korkealla ja samoin tuotanto sekä työllisyys.

Toki tätä kiertoa tulee vakavasti sotkemaan automaatio ja robottitekniikka.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Työvoima- ja elinkustannusten pakettiratkaisu vaaleihin. Palkka-ale on tienattava elinkustannusten alennuksilla. Paketissa pitäisi olla ainakin toimenpiteet asumiskustannusten, ruokamenojen ja ihmisten päivittäiseen liikkumiseen liittyvien kustannusten pienentämiseksi vastapainona palkkojen leikkauksille. Esimerkiksi asumiskustannusten leikkauksella 200€ kuukaudessa ja vastaavan suuruisella palkkojen leikkauksella olisi merkittävä vaikutus maan kilpailukykyyn."
http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22114...

Pekka Pylkkönen

"Suomen talous on vientivetoinen, mutta vain kotimarkkinat pitävät sen tällä hetkellä pinnalla."

Velkaannumme ulkomaille ja oma tuotantomme laskee jatkuvasti. Kotimarkkinat eivät pidä ketään tällä hetkellä pinnalla, vaan velkaelvytys estää työmarkkinoiden uudistumista tehokkaasti.

"Ajatus palkkojen laskemisen takana on yksinkertaisesti se, että palkoista säästyvät rahat siirtyvät suoraan bonusten ja osinkojen muodossa toiseen taskuun."

No eikä ole, vaan se että 2008 alkaneen laskeneen tuottavuuden vuoksi palkkoja olisi pitänyt laskea jo aikaa sitten kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Suomi on menettänyt liki kymmenyksen bruttokansantuotteestaan ja samaan aikaan palkat ovat jatkaneet nousuaan.

Austerity nosti kasvuun Islannin ja Irlannin. Palkkojen alennukset nostivat Saksan. Sosiaaliturvan heikennykset ja veronalennukset Ruotsin. Mutta mikä maa olisi noussut Suomen mallilla, elvyttämällä euroopanennätystahtia pian vuosikymmen?

Eikö tuo demarihuuhaa ala jo riittää pikkuhiljaa? Sitä tulee nyt joka tuutista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asiat eivät ole kansantaloudessa noin mustavalkoisia ja yksioikoisia. Siksi ensimmäinen kommentti tässä blogimerkinnässä osuu nimenomaan oikeaan. Palkat pitää sopia yrityskohtaisesti tilanne huomioiden.

Yleinen palkkojen alennus toki edesauttaa mm. vientiyritysten toimintaa, ennen kaikkea PK-sektorilla. Ja jos yleinen palkkojen alennus luo lisää työpaikkoja, niin silloin se voi, niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, myös lisätä kotimarkkinoiden kulutuskysyntää.

Asiassa on siis jonkinlainen tasapaino olemassa hyötyjen ja haittojen kannalta. Ja tuota tasapainoa ei mikään AY-jyrä tai valtion suunnitteluelin pysty ratkaisemaan. Sen voi ratkaista vain markkinat.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tiedän, että tämä on vaikeaa vasemmalla, oikealla ja jopa keskellälkin, mutta....

1. Keksijöiden pöytälaatikkokeksinnöt on saatettava patenteiksi ja sitä tietä valmiiseen tuotteeseen. Suomessa, jos missä pitää PRH:n toimia niin, että patentin haku ja saattohoito valmiiseen tuotteeseen tulee paremmin tuetuksi. Asia koskee yhtä hyvin yksityistä keksijää, kuin myös yritystason patenttitoimintaa. Pienellä sijoituksella saatetaan saada moninkertainen tuotto.

2. Olen jo jonkin aikaa yrittänyt joissain medioissa saada aikaan suomalaisen ymmärryksen heräämistä siihen, että duunarin tulojen pitää tulla kahta tietä. Normaalina työstä saatuna korvauksena, eli palkkana ja sen lisäksi pääomatulona. Pääomatulona en tarkoita finannsitalojen kautta ostettavia yritysosakkeita ja niiden myötä saatavan tulona. Kyseessä olisi duunarikapitalismi, jossa henkilöstöllä on oikeus ja velvollisuus ostaa työasemansa. Ostettuaan työasemansa henkilöstä tulee yrityksen sisäisen pörssin asiakkaaksi ja samalla myös yrityksen osaomistaja. Kun yrityksellä menee hyvin, niin sisäpörssin osingot tuottavat hyvin. Osinkotuotto voi mennä myös nollaan, mutta palkkatulo on vielä toiminnassa. Eihän tässä ole mitään uutta. Samantyyppistä toimintaa on jopa Suomessa joissain fiksuissa yrityksissä. Ainut uudempi piirre on se, että henkilöstö saa ja velvoitetaan ostamaan työasemansa.

3. Sotehankkeet pitää keskeyttää. Ensin on satava valtakuntaan toimiva kansalaisturvavakuutus. Kansalaisturvaan kansalainen liittyy syntyessään ja kansalaisturva päättyy kansalaisen kuoltua. Tämä turvakattaa kaikki ongelmat, mitä kansalaisella tulee eteen. Edellytyksenä on, että kaikki muut tukielementit poistetaan mukaanlukien myös eläkkeet. Siirrytään todelliseen kaikenkattavaan yhden luukun palveluun.
Miten katetaan syntyvät kustannukset. Kansalaisvakuutusta hoitava yhtymä toimii finanssilaitoksen tapaan. Suomen eduskunta on laatinut lait toimintaa varten ja myös vartioi laitoksen toimintaa. Alkupääoma saadaan lopetettavista sosiaali- ja vakuutusyhtymistä. Vakuutusmaksut kerätään kaikilta, joilla on tuloja. Koska työnantajilta poistuvat kaikki tel maksut, voidaan vastaava osuus lisätä henkilöstön palkkaan kertaluonteisena, tai määräaikaan jaksotettuna.

Lisää huomenna.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Maa tarvitsee paljon sellaisia demaritaustaisia yrittäjiä, jotka ovat valmiita maksamaan niin paljon palkkaa, että varmasti pärjää.

Pekka Pylkkönen

Tästä pitäisi kai olla erityisen huolissaan:

"KESKI-SUOMEN VASEMMISTONUORET HAKEE PIIRISIHTEERIÄ Keski-Suomen Vasemmistonuoret ry hakee osa-aikaista piirisihteeriä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Työaika on noin 10 tuntia viikossa ja palkka on 11e/tunti. Työajat ja työn suorituspaikka ovat vaihtelevia. Piirisihteerillä on käytettävissään toimisto Jyväskylän keskustassa." (Duunitori)

Siis kuukausipalkka jää bruttona alle viidensadan. Olisiko tämä jo alaraja sille 'Työllä on tultava toimeen'-summalle?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ei tarvitse olla.

Ilmeisesti et tiedä mitä tarkoittaa "osa-aikaista", työ on selvästi suunnattu nuorelle opiskelijalle jolle tuo ~500 brutto varmasti kelpaa tukien päälle.

jos antaisit tuon 11€/h kokopäiväisestä työstä niin palkka on 1760/kk brutto, mikä on suurempi kuin TES minimit ja isompi kuin monet vuosien työsuhteen jälkeenkin saavat palkkaa Suomessa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Aa eli jos työnantajan tarve on pienempi kuin 8h päivässä, työntekijä voi tehdä töitä tuon tarpeen mukaan ja täydentää palkkaa tulonsiirroilla? Loistava idea, sinuna ehdottaisin tuota myös työministeriöön!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #16

Jos luet kommenttini uusiksi nii huomaat että, ei en vastusta osa-aikaista työtä joka täydentää opiskelijan asumis- ja opintotukia jotka ei tosielämässä riitä mihinkään, itse samanlaista elämää joskus eläneenä.

"jos työnantajan tarve on pienempi kuin 8h päivässä, työntekijä voi tehdä töitä tuon tarpeen mukaan ja täydentää palkkaa tulonsiirroilla?"

Oletko kuullut nollatunti sopimuksista? ja mistä luuleet työntekijän saavan rahaa kun viikkotunnit on nolla, mutta velvollisuus olla käytetävissä.

Et keksiny mitään uutta, vanha kuin taivas tuo, esim. eräs Suomalainen matkapuhelinvalmistaja aikoinaan teetti surutta tuollaista työtä Suomessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

TEM viimeisin työllisyyskatsaus:

Työnhakijoiden kokonaismäärä lisääntyi
Heinäkuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa
oli kaikkiaan 664 900 työnhakijaa,
mikä on 25 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömistä työnhakijoista
oli heinäkuussa kokoaikaisesti lomautettuja 21 600
eli 1 000 enemmän
kuin kesäkuussa

Työttömien
työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 14,4 prosenttia, joka on
0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot
ilmenevät työ­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

TEM Työnvälitystilasto / Työ­ ja elinkeinoministeriö, T
Trendit:
Työnhakijoiden kokonaismäärä lisääntyi
Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa
2000 enemmän kuin vuosi sitten

Heinäkuussa oli 108 000 aktivointi palveluissa.
Nyt siis 128 000 0 euron palkalla,työssä yrityksissä.Veronmaksajat maksaa työmarkkinatuen 580e+ työllistämistuen työnantajille.

664 900 työnhakijaa, miinus "tempputyöllistetyt" 128 000=436 000
Jää 436 000työtöntä. Työnvälitys ilmoittaa työttömiä olevan 336 000
eli 100 000 on yli 60v,sairas,työkyvyttömyyseläkettä odottavia,eläkettä odottavia jolla ikä ei ole vielä täynnä eläkkeen saamiseksi.
Joille ei edes tarjota työtä enää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

JK: Ja 23.8-16 US Työttömyys vähentynyt. TEM-virkamies. Eli miksi vedätys? Hallitusko tilasi kannatuksensa vuoksiko?

Kun ilmaistyötä teetetään ,ansiosidonnaista ja työttömyysturvaa leikataan.
Kun yhdenvertaisuuslakia muutettiin jolukuussa-14 työttömien oikeuksia heikentävästi.

Olisko EU jo päätetty -92 ja M.Kiviniemen Kiky-sopimus Brysselissä 20.3-11
ja tämä takana polkea palkat alas?

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana
Väitteemme politiikan muutoksesta saa empiiristä tukea esimerkiksi Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe –julkaisusta. Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa,
joustavuus palkoissa, Huom.vain (työvoiman)
1.-lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
2.-sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi;
3.-uusien työllisyyskoulutusohjelmien luominen;
4.-pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Tuon kaiken tietää joka puolue.Samoin mitä EU on sovittu.
Joka puolueesta istuu valiokunnissa joissa noista päätetään . Joka puolue on nyt ollut hallituksissa kun PS vihdoin pääsi 12v oppositioajan jälkeen hallitukseen.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Totuus on juuri näin karmaiseva. Työttömien määrä on järkyttävä. Virkamiehet tekevät kaikkensa saadaakseen tilastoluvut pieniksi valheellisin keinoin. Näin tehdään kaikkialla EUssa. Määritellään sellaisia ryhmiä työttömistä, jotka saadaan muulle momentille.

Todellisuudessa sellainen opiskelijakin, jolla aikaa osa-aikatöihin, mutta niitä ei saatavilla, on työtön. Ja osa-aikatöissä on työtön, joka ei saa haluamaansa kokopäivätyötä. Hän on osa-aikatyötön.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisiko aika siirtää keskustelu relevantteihin asioihin ja etsiä vastauksia siihen miten saisimme tuottavuutta kasvatettua, yleissitovuuden poisto ei sitä tee. Suomalainen johtaminen, siinä yksi keskeinen syy miksi työviihtyvyys on Suomessa heikolla tolalla ja vaikuttaa myös tuottavuuteen. Suomalaiset yritysjohtajat olisi syytä lähettää vaikka Ruotsiin ottamaan oppia yritysjohtamisesta, joka yhä vieläkin Suomessa perustuu käskyttämiseen ja on vuosikymmeniä jäljessä modernista johtamisesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tuntemani pk-yrittäjät ovat hyviä johtajia.

Toisaalta tietämäni isot firmat, vaikkapa Tieto, on kuuluisa surkeasta henkilöstöpolitiikastaan.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Suomalaisten työmarkkinajärjestöjen tulisi myös lähteä Ruotsiin oppimaan, miten moderni työmarkkinat toimivat ilman pakko-korporaatiota.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Katsoppa kohta 5. Kuten ennustin, niin eipä löydy kustoksia.

Juuso Hämäläinen

Tuottavuuden kasvattaminen ei auta yhtään, jollei ole yrityksissä halua jakaa kasvaneita tuottoja. Koko talouden ja työllisyyden hyvä kehitys perustuu vain kahteen asiaan. On tuotettava riittävästi, jotta on mistä jakaa. Ja kun on tuotettu, on jaettava.

Nyt meillä ei toimi Suomessa kumpikaan. On lisäksi investointilama. Yhä harvemmille kasaantuu varallisuutta yhä enemmän. Eikä heillä ole toki mitään aikomusta mistään luopua tai ottaa riskejä ja sijoittaa Suomeen. Globalisaatio on tähän syynä. Se ei tue ajatusta eurooppalaisesta sosiaaliyhteiskunnasta vaan suosii niitä, jotka toimivat vastoin yhteisönsä etuja. Vain omaksi edukseen.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Nollasopimusten kieltäminen ja vastustaminen on malliesimerkki siitä, että ihmisten työllisyys ja nuorten mahdollisuudet työelämään on vain kevyttä puhetta, kun ideologia ajaa edelle.

Työelämä-tutkimuksen mukaan suurin osa nollatuntisopimuslaisista olivat tyytyväisiä tuntimääräänsä. Lisäksi nollatuntisopimukset kohdistuu leimallisesti nuoriin henkilöihin ja nollasopimuslaisten määrä vähenee mitä vahemmista työntekijöistä puhutaan.

Jos nollatuntisopimukset kiellettäisiin, niin palkkauksen riskit kasvaisi ja sopimuksia tehtäisiin vähemmän. Tämä myös tarkoittaisi, että nuoret työllistyisi mihinkään työhön entistä huonommin. Nuorison mahdollisuudet työelämään ei taida sittenkään olla niin tärkeitä? Lisäksi kun suurinosa nollatuntilaisista on tilanteeseensa tyytyväisiä, niin jos ideologisia perusteita ei lasketa, niin mitään perusteet nollasopimuksen kieltämiselle on aika vähäiset.

Toimituksen poiminnat