Berhan Ahmadi

Harjoittelupaikkailmoitukset yhä kasvuun päin

  • Harjoittelupaikkailmoitukset yhä kasvuun päin

Harjoittelupaikkailmoituksiin törmää tänä päivänä aivan liian usein. Yleensä tällaisiin paikkoihin suostuvat

opiskelijat ja työttömäksi joutuneet , joiden on pakko ottaa paikka vastaan tai sellaiset, joiden on

välttämätöntä saada alansa työkokemusta. Suomessa vuonna 2015 oli työkokeilussa joka kuukausi

keskimäärin 11 892 henkilöä. Palkatonta harjoittelua perustellaan usein sillä, että ne johtavat

työsuhteen syntymiseen. Tällainen ihme harvoin tapahtuu.

Yleensä asetelma seuraa totuttua kaavaa. Palkattomilla harjoittelupaikoilla kierretään tarvetta palkata

vakituista henkilökuntaa. Numerot puhuvat selvää kieltä, henkilökunnalle täytyy maksaa palkkaa,

harjoittelijoille ei. Harjoittelijoiden käyttö tuntuu varmasti joissain yrityksissä hyvin houkuttelevalta.

Ongelma asiassa onkin juuri työllistymisessä ja työvoiman saannissa. Joka kuukausi vajaa 12.000

henkilöä tekee palkatonta harjoittelua. Kuinka moni heistä lopulta työllistyy? Jos edes 200 ihmistä

näistä harjoittelijoista, joka on noin 1,7%, siis joka kuudeskymmenes, asiat olisi todella hyvin.

Todellisuus vaan ei ole lähimainkaan näin kaunis, kuin mitä nämä päättäjät tahtovat antavat

ymmärtää.

Mielestäni tässä ei ole kysymys mistään muusta kun siitä, että heikommassa asemassa olevia ihmisiä

käytetään hyväksi. Kaiken lisäksi harjoittelijat huonontavat kaikkien ihmisten työllistymistä. Kuka

haluaisi maksaa työntekijälle jos toisena vaihtoehtona on ilmainen työvoima? Miettikääpä tätä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse olen ollut TE-toimiston kautta mm. Myymäläpäällikön sijaisena, minut koulutti viimeisenä päivänään edellinen TE-toimiston lähettämä harjoittelija ja minut korvasi kauppiksesta tullut harjoittelija.

Valitettavasti en ole ainoa jolle vastaavaa on tapahtunut.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Perinteisesti orjatyössä on pidetty kohtuullisena, että orjien omistaja kustantaa omistamiensa orjien asumisen ja ruoat, vaikka ei varsinaista palkkaa maksaisikaan. Nykysuuntaus, jossa nämä kulut maksaa valtio, ei ole hyvän orjanpitotavan mukainen.

Pekka Pylkkönen

Niin eli puoli prosenttia työvoimasta on hommissa harjoittelijoina. Aivan varmasti paljon suurempi osuus on siellä opettelemassa töitä tekemättä firmalle tulosta lainkaan. Ei sellaisesta kuulu palkkaa maksaa.

Harjoittelijoiden palkaton tuottava työ pitäisi toki saada kuriin. Esimerkiksi silloin kun tehdään lapiohommia, palkan pitäisi lähteä juoksemaan heti. Ylipäätään avain on se tuottavuus.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:".. on siellä opettelemassa töitä tekemättä firmalle tulosta lainkaan."

Sitten kun vielä Pekka sisäistää sen tosiasian, että näitä "ilmaisia" työntekijöitä käytetään tekemään niitä hommia joita ei nämä "oikeat" työntekijät haluaisi tehdä ja näin ollen viimeksi mainittujen tuottavuus kasvaa ilman heidän omaa ansiotaan.
Ei siis voida kovin helposti osoittaa jonkun harjoittelijan tarpeellisuutta/tarpeettomuutta. Kaikista parasta olisi, kun tehdään oikeaa työtä, josta maksetaan oikeaa palkkaa.

Jyrki Paldán

Miten yksilön tekemän työn tuottavuutta mitataan universaalisti, niin että siitä voidaan tehdä lainsäädännöllinen peruste? Eihän lapiohommakaan ole tuottavaa jos vuoronperään kaivetaan ja täytetään kuoppaa ajankuluksi.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä kirjoitus, blogisti puhuu täyttä asiaa tärkeästä aiheesta. propsit helähti heti.

Juhani Nurminen

Verrataanpa nykyaikaa ja sitä aikaa jolloin minä suoritin ensimmäisen tutkintoni.

Heti kun valmistuin, 1980 -luvun lopulla, niin pääsin töihin, ja pian jo vakitöihin. Tuolloin riitti, että oli tutkinto taskussa. Oma tutkintoni ei tosin ollut omaa alaani - tosi yleissivistävä kyllä - tutuksi tuli niin flokkulaatio kuin alkuaineiden kemialliset tunnukset, ja jopa atomipainot, moolimäärät ja molaarisuus.

Ennen vanhaan kun menit töihin niin työnantaja koulutti sinusta osaajan. Nykyisin kun "menet täihin" niin menet oppisopimuksella - jos puhutaan siis tuosta minun ap. alastani. Ja pätenee muihinkin?

Maailma muuttuu!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minäkin vastustan ilmaisen työvoiman käyttöä ja sen avulla taloudellisen hyötymisen, mutta jos maan talouden tilanne tosiaan on niin, että työttömille ei enää riitä varoja pelkästään aloillaan olemiseen ja työnhakuun, niin pakko on ottaa työttömien työpanos ilmaiseksi käyttöön hyödyttämään yrityksiä. Mutta onko todellisuudessa noin, että löytyy sellaisia yrityksiä, joille kelpaisi työttömien ilmainen työpanos. Vaan onko niin, että työttömiä ainoastaan halutaan kiusata ja lähettää heitä puuhastelemaan jonnekin jotakin taloudellisesti kannattamatonta. Eli halutaan varastaa työttömän vapaa-aika - mikä ei ole ilmaista.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Viimeksi eilen kuulin tapauksesta, josta on koko lailla selkeästi pääteltävissä, että mainitussa yrityksessä ei ole tarkoituskaan tehdä muuta kuin "kierrättää" ilmaistyövoimaa tällä tavoin. Aivan on aiheesta kirjoitettu blogiartikkeli.

Jukka Laine

Se on ay-liike kolmikannassa tälläiset sopimukset neuvotellut 1000 sopimuksen miehen johdolla. Taitaa ne 999 muuta sopimusta heikentää suomalaisten työntekijöiden työnsaantimahdollisuuksia ja syödä kilpailukykyä.

Mietitään hetki jos harjoittelupaikat muutettaisiin TES-sopimusten mukaisiksi.
Villi veikkaus: YT-neuvotteluissa joka kuukausi ulkoistettaisiin keskimäärin 11 892 työpaikkaa muihin maihin. Olisiko kultainen keskitie olemassa. No Suomen voi pelastaa kolmikannalta vain robotit.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Aivan varmasti harjoittelijoita käytetään väärin. Ihan samalla tavalla kun mitä tahansa yhteiskunnan suomaa etua. Mutta se ei kai liene peruste järjestelmän lakkauttamiselle? En tietenkään voi puhua kuin omasta puolestani, mutta minun uralla etenemistäni harjoittelu edisti merkittävästi. Tosin en ollut työtön vaan työn ohessa opiskelija. Otin töistä palkatonta vapaata suorittaakseni korkeakouluharjoittelun, eikä tuon harjoittelun jälkeen tarvinnut vanhaan hommaan palata. Harjoittelusta voi oikeasti olla hyötyä ja itse olen ainakin hiton tyytyväinen, että se tuli tehtyä. Siinä on paikka näyttää mitä osaa ja miten minä teen työtä. Harjoittelu voi olla myös arvokas työkokemus. Varsinkin jos pääsee tekemään töitä, joihin ei muuten rahkeet riittäisi.

Ja kuka palkkaisi työntekijän, kun harjoittelijan saa ilmaiseksi? Sellainen, joka aidosti tarvitsee sen työntekijän. Jos on tarve työntekijälle ja työntekijästä on arvoa, niin kyllä silloin suurin osa palkaa.

Käyttäjän JoniJurmu kuva
Joni Jurmu

No voi lol. Joku jo kirjoitti että AY-liikkeen vika että työttömiä käytetään palkattomina orjina. Hohhoijaa. Suuntaappa katse EK:n ja erityisesti nykyisen hallituksen suuntaan.

Toimituksen poiminnat